Projektit

Projektit
Käpylän musiikkiopiston tavoitteena on mahdollisimman elävä ja toimiva yhteistyö ympäristön kanssa, sekä oman toiminnan jatkuva kehittäminen. Nämä tavoitteet ovat synnyttäneet erilaisia projekteja normaalin toiminnan oheen. Lähes vuosittain on järjestetty jokin suurempi, useita opiston soittajia tai laulajia koskeva konsertti tai tapahtuma.

 

LUKUVUOSI 2015-16  

Halloweenin kynnyksellä 29.10.2015 kutsuttiin kummituksia pelkäämättömät lapset vanhempineen hämärään Koskelan kirkkoon, jossa kummitus nimeltä Alfred Urmas ystävineen järjesti Halloween-Kekrit -aiheisen konsertin. Yleisö sai liihotella haamuina ja velhoina esiintyjien tavoin.

Perinteistä Kamuviikkoa vietetään huhtikuun toisella viikolla. Silloin kansanmusiikki- eli kamuosastolla eli ole normaaleja oppitunteja, vaan oppilaat tutustuvat kansanmusiikkiin uusista näkökulmista ja konsertoivat.

Kevään 2016 Soiva talo -projekti Karjalatalossa toteutettiin toisen kerran 17.4.2016. Ensimmäinen kerta oli huhtikuussa 2015. Päivän aikana Karjalatalo muuttui sananmukaisesti soivaksi taloksi, sillä juhlasalissa kuultiin konsertteja - musiikkia muun muassa elokuvista Harry Potter, Huuliharppukostaja ja Indiana Jones - ja luokissa perheillä oli mahdollisuus tutustua opettajien johdolla eri soittimiin ja niiden opiskeluun Käpylän musiikkiopistossa.

 

LUKUVUOSI 2014-15  

Helmikuussa 2015 toteutettiin Musapajaviikko, jonka aikana oppilaille tarjottiin perinteisistä oppitunneista poikkeavaa ohjelmaa. Pajoista suosituimpia olivat kansanmusiikkilinjan Ukulele- ja Djembepajat, mutta kaikkiin pajoihin riitti innokkaita oppilaita. Muut pajat olivat: Orkesteripaja - kokeile johtamista!, Sound painting, Lattaripaja huilisteille, Vanhan musiikin paja, Pelimannipaja, Rytmiikkapajat, Kokeile laulun opiskelua!, Pitkähuilupaja, Harmonikkapajat, Viulupajat, LuoMus-pajat, Bulgarialaisen laulun paja, Sellojen ja bassojen paja, Kitaraorkesteri, Huuliharppu tutuksi -paja, Synkooppipajat ja Musapajat mupe-kappaleille.

Ilmatar ja linnut oli kevään 2015 suurprojekti, joka esitettiin toiveuusintana vielä huhtikuussa 2016. Ilmatar ja linnut on Soile Perkiön Hannele Huovin satuun säveltämä pienoisooppera, joka sai Käpylän ensiesityksensä Karjalatalon juhlasalissa 9.4.2015. Esitys toteutettiin opiston kansanmusiikki- ja peruslinjojen yhteistyönä. Primus motorina toimi opettaja Tytti Metsä. Mukana olivat Tytti Metsän ja Mira Törmälän muskarilaiset vauvoja myöten, Emmi Kujanpään rytmiikkaoppilaat ja Veera Voiman lauluryhmät sekä opiston orkesteri Ahti Valtosen johdolla.

 

LUKUVUOSI 2013-14

Bolerian Rhapsody – musiikkiopiston kitaransoiton opettajan Ilkka Hammon säveltämä orkesteriteos sai kantaesityksensä Koskelan kirkossa 27.10.2013. Teoksen esitti Käpylän musiikkiopiston orkesteri Ahti Valtosen johdolla.

Ajatuksen teoksesta sai Lisa Pälikkö. Hän oli nähnyt dokumentin afrikkalaisesta orkesterista, joka soitti villin version Ravelin Bolerosta. Lisan mielessä ”Bolero-konserttiin” liittyi myös sirkus, mutta sen toteutuminen odottaa vielä tarvittavia resursseja. Ajatus jäi Ilkan mieleen, kun hän ryhtyi säveltämään teosta kesällä 2012. Erilaiset musiikkityylit ja soittimien esittely yhdistyvät ehkä hieman sirkusmaisesti Ilkan sävellyksessä, jonka nimi viittaa niin Raveliin kuin Lisztin Unkarilaiseen rapsodiaan No 2. Taustalla vaikuttaa myös Queen-yhtyeen Bohemian Rhapsody. Säveltäjälle teos oli opettavainen kokemus miten kirjoittaa musiikkia oppilasorkesterille.

Von Eemeli für Elise -nimiset eskareille suunnatut musiikkituokiot saivat alkunsa, kun opiston pianonsoiton opettajat halusivat nostaa pianot esille opiston päiväkotiprojekteissa. Pianomusiikki oli tapahtumassa monin eri tavoin edustettuna, mutta mukana oli myös esimerkiksi tietokilpailu. Kevään 2014 tapahtuman konserttiosuuksien kappaleet olivat: 
Greensleeves (trad.), Für Elise (L. van Beethoven), Joutsen (C. Saint-Saëns), Vuorenkuninkaan luolassa (E. Grieg) ja Kevään kohinaa (C. Sinding).

Väliajalla päiväkotilapset saivat haastatella nuoria taiteilijoita ja ihmettelyn aiheena oli muun muassa se, kuinka joku voi osata niin paljon niin tarkasti. Lopuksi oli tietovisa, jonka aikana kuultiin lastenohjelmien – esimerkiksi Postimies Paten, Peppi Pitkätossun, Vaaleanpunaisen pantterin ja Muumien tunnusmusiikkia.

 

LUKUVUOSI 2012-13

Kauneimmat barokkijoululaulut -projekti toteutettiin syksyllä 2012 yhdessä Metropolian vanhan musiikin opiskelijoiden kanssa. Lisa Pälikön ideoima konsertti oli samalla opiston joulukonsertti Koskelan kirkossa 13.12.2012. Konsertti koottiin lauluista, joita opiston 15 huilun, pianon, kitaran, viulun, alttoviulun ja sellon opiskelijaa harjoitteli ohjaajiensa kanssa.

Metropolian vanhan musiikin opiskelijat Johanna Kilpijärvi (viola da gamba), Noora Puurula (barokkiviulu), Anu Rautakoski (cembalo) ja Sini Vahervuo (barokkihuilu ja nokkahuilu) olivat valinneet ohjelmistoon joululauluja Englannista, Walesista, Pohjoismaista, Ranskasta ja Saksasta. Mukana oli tuttuja lauluja kuten Martin Lutherin Enkeli taivaan (1534), ranskalainen Heinillä härkien kaukalon (1684) ja vähän vieraampiakin kuten Marc-Antoine Charpentierin (1643–1704) Joseph est bien marié ja Ou s’en vont ces guyas bergers.

Kissat vieköön! -musiikkiseikkailu johdatti esi- ja alakouluikäiset lähikoulujen oppilaat tutustumaan soitinten maailmaan ja musiikkiopiston tiloihin kissojen reippaalla opastuksella. Innokasta yleisöä olisi tullut mukaan seikkailemaan paljon enemmän kuin 25. ja 26.4.2013 järjestettyihin konsertteihin mahtui.

Aluksi kuunneltiin Taivaskalliontien Ranskalaisessa salissa kissa-aiheista musiikkia ja runoja, sen jälkeen kissat johdattivat kuulijat hämärän Peilisalin musisointihetkeen. Lopuksi kuljettiin opiston käytävään, jossa kuultiin runoja ja tunnistettiin soittimia. Vierailevat ryhmät olivat saaneet etukäteen kyseltävien soitinten kuvat sekä leijonan metsästyksen harjoitteluohjeet. Vaikeimmin tunnistettava soitin taisi olla klarinetti. Lopuksi jokainen vieras sai Freija-yhtyeen lastenmusiikkilevyn ja opiston tiedotusmateriaalia.

 

LUKUVUOSI 2009-10

Lukuvuonna 2009-2010 päiväkotiprojektina oli Eläimellinen aamusoitto. Se pohjautui osin aiemmin Koskelan kirkossa esitettyyn Eläimelliseen iltasoittoon, joka yhdisti musiikkia, teatteria ja runoja (suunnittelu Lisa Pälikkö). 

Eläimellisen iltasoiton eläinaiheiset musiikit esitettiin eri soittimilla. Tekstit olivat syntyneet siten, että musiikkileikkikoulun lapset kuuntelivat sävellyksiä ja kirjoittivat mieleensä tulleita sanoja tai lauseita paperille. Opiston hoviriimittelijä Merja Somiska muokkasi sitten lasten aiheista runot esitykseen - iltasoitossa räpäten!

Eläimellistä aamusoittoa tehtiin jo yhteistyössä uuden kansanmusiikkiosaston (vuoden 2010 alusta Käpylän musiikkiopistossa) kanssa. Karjalatalossa Eläimellisen aamusoiton näki yhteensä noin 100 lähiseudun päiväkoti- ja alkuopetuksen lasta. Lisa Pälikkö ja Anu Ekholm toimivat jälleen pääesiintyjinä, ja säestys hoitui hienosti lähes oppilasvoimin; kansanmusiikkiosaston Maija Karhinen-Ilo ja Tytti Metsä avustivat.

 

LUKUVUOSI 2008-09

Lukuvuoden 2008-2009 suurprojekti Lumikuningatar tehtiin yhteistyössä Käpylän peruskoulun kanssa. Markus Fagerudd oli projektin säveltäjä, joka työsti teokseen musiikin oppilaiden sävellystyöpajojen ideoista. Käsikirjoituksen H.C. Andersenin sadun pohjalta muokkasi Lisa Pälikkö, joka toimi myös esityksen ohjaajana. Näyttelijät valittiin Käpylän peruskoulun oppilaista, esim. ilmaisutaidon kurssien opiskelijoista.

Käpylän musiikkiopiston oppilaat toimivat myös esitysten muusikkoina. Esityksiä Käpylän peruskoululla oli useita, joista osa suunnattiin alueen kouluryhmille. Yleisöesitykset - ja koko projekti, mukana myös taidenäyttely - saivat todella positiivisen palautteen. 

 

LUKUVUOSI 2006-07

Lukuvuosi 2006-07 oli opiston 50-vuotisjuhlavuosi, jonka aikana järjestettiin useita 50-luvun teemaan liittyviä konsertteja: Matinea 50 vuoden takaa - näköispainos konsertista vuodelta 1957 (9.11.2006); 1950-luvun sävellyksiä ja ajankuvaa, juontajana Hilla Blomberg - (Käpylän kirkko 1.12.06); Vapaan säestyksen ilta, aiheena vuoden 1957 menestyssävelmät (8.3.07); ELÄINTEN KARNEVAALI - lastentapahtuma sekä ILTAMAT 50-luvun tyyliin Käpylän työväentalolla (17.3.2007) sekä Käpylän musiikkiopiston 50-vuotisjuhla Kulttuuritalossa (30.5.2007).

Syksyllä 2006 aloitti toimintansa Tiukulan kuoro, kuoronjohtajanaan Tuula Saarela. Projektiin saatiin erillisrahoitusta opetushallitukselta. Juhlavuoden kuoro käynnistyi kahdella ryhmällä, 7-9- ja 10-12 -vuotiaiden ryhmillä. Pelastakaa lapset ry. tuki kuoron toimintaa tarjoamalla siihen sopivan tilan, Tiukula-talon (Koskelantie 38) monitoimisalin. 
Kuoron toiminta oli juhlavuoden ajan osallistujille maksutonta.


LUKUVUOSI 2005-06

Mozart Mozart
Kevään 2006 projekti liittyi Mozart-juhlavuoteen. Yhtenäiskoulun 2. luokan oppilaat työstivät talven aikana Mozartin musiikkia monin eri tavoin Lisa Pälikön ideoiden pohjalta. Aluksi koululaiset kuuntelivat Mozartin eri teoksien tunnetuimpia teemoja ja kirjoittivat niistä tunnelmiaan paperille. Sanat kuvitettiin piirustuksiksi ja kuvien pohjalta laadittiin tarina, josta muokattiin käsikirjoitus ilmaisutaidon opettaja, näyttelijä Kaisa Koskisen ohjauksella. Käsikirjoituksen perusteella laadittiin musiikkinäytelmä, jonka musiikin sovitti ja sävelsi opiston käyrätorvensoiton opettaja Aino Koskela oppilaiden soitinideoita kuunnellen. Aino myös johti oppilasorkesteria.

Esitys, jossa yhdistyivät sanallinen, kuvallinen ja musiikillinen ilmaisu, järjestettiin vielä syksyllä 2006 Tiukulassa opiston oppilaille ja perheille, sekä osana Pelastakaa lapset ry:n kulttuuriviikkoa myös lähikoulun oppilaille. 


LUKUVUOSI 2004-05

Tavoitteena käytännön muusikkous oli kolmivuotinen (2004-2007) projekti, jolla koulutettiin opiston piano-opettajia Kimmo Salosen johdolla vapaan säestyksen opetukseen, kerättiin ja muokattiin sopivaa oppimateriaalia ja suunniteltiin opetuksen rakenteen muutoksia vapaan säestyksen integroimiseksi normaaliin soitonopetukseen. Projektiin saatiin rahoitusta opetushallitukselta. Projektin tuloksena pianokollegio mm. uudisti asteikkosoiton ja kadenssien suoritustavat tasosuorituksissa. 

Ihmisiä maailmalla - lastenkonsertteja järjestettiin ensimmäisen kerran Kottby lågstadien salissa huhti-toukokuussa 2005. Yleisö koostui jälleen koulujen ja päiväkotien lapsista ja nuorista. Esiintyjinä Martina Roos, laulu, Arto Anttila, kontrabasso, rummut ja viulu, opiston opiskelija Kati Luoma, piano, sekä Lisa Pälikkö, joka myös suunnitteli kokonaisuuden. Näyttämöllisiksi dramatisoidut laulut eri maista kuljettivat yleisön maailman ympäri. Ihmisiä maailmalla uusittiin kolmena näytöksenä syksyllä 2005 Tiukulassa (Pelastakaa lapset ry:n toimitalo Koskelantiellä) marraskuun 20. päivä. 

 

LUKUVUOSI 2003-04

Lukuvuoden projekti päiväkotien ja musiikkiopiston välisessä yhteistyössä oli Tiitiäisen satupuu. Tammikuun 2004 aikana useat lähiseudun päiväkodit kävivät opiston Ranskalaisessa salissa kuuntelemassa ja kokemassa Lisa Pälikön suunnitteleman musiikki- ja näytelmäesityksen. Pääroolissa olivat laulaja Ulla Bürger ja Kirsi Kunnaksen runot. Produktio sai paljon kiitosta sekä päiväkotinäytöksistä että viikonlopun yleisönäytöksistä. 

Eläinten karnevaali marssi Käpylän ala-asteen saliin huhtikuussa 2004. Camille Saint-Saënsin teoksen esittivät Käpylän musiikkiopiston opettajat. Näyttelijä Veikko Honkanen toimi 'veturina' ja tulkitsi Elina Karjalaisen teokseen kirjoittamat runot. 

 

LUKUVUOSI 2002-03

 Kevätkaudella 2003 esitettiin kolmesti Marjatta Meritähden säveltämät Pikku Marjan eläinlaulut opiston soittajien ja laulajien voimin. Mukana oli myös projektia varten koottu Pikku Marja -kuoro, jota valmensi Anna Toivakka sekä joukko Käpylän naisvoimistelijoita. Yleisöksi tulivat esikouluikäiset ja ala-asteen I-luokkalaiset, joille tekstit sopivat hyvin: laulut on nimittäin sävelletty aakkosien pohjalta! Tunnetuimpia niistä lienevät I-ha-haa ja Aa, aa, ankka.

 

LUKUVUOSI 2001-02
Vuoden 2001 marraskuussa soivat täpötäydessä Kanneltalossa lastenlaulut Kellonsoittajan kylä -nimisen tapahtuman merkeissä. Sellonsoiton opettaja Anja Majan ideoimassa konsertissa soivat entisajan lastenlaulut Hottentottilaulusta Saku Sammakkoon.