Yhteissoitto

Yhteissoitto

Orkesterit

Orkesterisoitto on sosiaalista toimintaa, hyvä vastapaino oman instrumentin sooloharjoittelulle. Viulunsoiton lehtori Ahti Valtonen vetää opiston vaihtelevia jousiorkesterikokoonpanoja. Jousiorkesterit ovat normaaliharjoitusten ohella myös leireilleet ja tehneet konserttimatkoja Roomaa myöten. 
Lukuvuonna 2016-2017 opistossa toimii kaksi orkesteria: ”Virtuosi del Futuro” ja ”Enkelit ja Sankarit”. "Virtuosi del Futuro" harjoittelee lähinnä perjantaisin ja "Enkelit ja Sankarit" joka toinen lauantai.

Kamarimusiikki
Jossakin kyselyssä opistomme oppilaat pitivät hauskimpana oppiaineena kamarimusiikkia. Sopivassa opintojen vaiheessa duot, triot ja "monikätinen" pianonsoitto piristävät mukavasti. Useimmat opettajista ohjaavat myös kamarimusiikkia jossain muodossa.

Lied-konsertit osana kamarimusiikkia
Opiston pianistit ovat useana vuonna kokeilleet lied-pianismia opiston laulajien kanssa. Teemoina konserteissa ovat olleet esim. kotimaiset säveltäjät, tunnetut klassikot ja Brahmsin laulut.
Kamarimusiikkia ja orkesteriteoksia voi kuunnella opiston juhlavuonna 1997 valmistamalta CD-levyltä "Käpylän musiikkiopisto - 40 vuotta musiikissa mukana". Se sisältää mm. Harri Wessmanin "Trio Piccolon", joka on tilausteos jousitriolle sekä Gustav Holstin, Jukka Linkolan ja Einojuhani Rautavaaran musiikkia. Levytilaukset p. 09 720 6610, hinta 10 euroa (+ postikulut).

Säestys
Useimmille oppilaille ensimmäisiä yhteismusisointiharjoituksia ovat soittohetket säestäjien kanssa. Alkuvaiheessa  - ja varsinkin pienten oppilaiden kanssa - on oma opettaja aina mukana. Säestäjä vierailee oppilaan soittotunnilla tai sitten järjestetään ns. luokkatunteja, jolloin oman esiintymisen ohella kuunnellaan myös muitten oppilaitten harjoituksia pianistin kanssa. Kun oman instrumentin hallinta on hiukan edennyt, voi säestäjän kanssa harjoitella myös itsenäisesti.

Tasosuorituksia ja muita esiintymisiä varten jokainen oppilas saa tarpeellisen määrän yhteissoittoharjoitusta, jotta tilanne yleisön edessä olisi mahdollisimman turvallinen, miellyttävä ja tietenkin musiikillisesti antoisa!

yhteissoittoa

 piirros: Lassi Rajamaa, Käpylän musiikkiopiston opetussuunnitelma 2005