Soitin- ja lauluopetus

Soitin- ja lauluopetus

"Opetuksen tavoitteena on luoda yksilöllisesti valmiudet musiikin elinikäiselle harrastamiselle, saada aikaan hyvä musiikkisuhde sekä antaa valmiudet musiikkialan ammattiopintoihin. Oppilaitoksen tärkeimpiä arvoja on yksilöllisyyden kunnioittaminen."
(ote Käpylän musiikkiopiston vuonna 2004 voimaan astuneesta opetussuunnitelmasta)

Opetusohjelmaan kuuluu solistisen pääaineen lisäksi yhteismusisointia oppilaan pääaineesta ja opiskelun vaiheesta riippuen. Musiikin hahmotusaineet (muha)  sekä yleinen musiikkitieto (YMT) kuuluvat saumattomana osana opiskeluun sen eri vaiheissa. Vapaata säestystä voi opiskella joko sivuaineena tai pääaineena.

tarjoamme opetusta ensisijaisesti lapsille ja nuorille


piirros: Lassi Rajamaa, Käpylän musiikkiopiston opetussuunnitelma 2005

Perinteinen soitinopiskelu aloitetaan tavallisesti 6-9 -vuotiaana, mutta esim. joissakin puhaltimissa aloitusikä on fyysisten rajoitusten vuoksi korkeampi. Suzuki-menetelmässä soitonopetus voi alkaa jo 4-vuotiaana.

Musiikkiopisto-opiskeluun sisältyviä tasosuorituksia oppilas suorittaa yksilölliseen tahtiin. Tasosuoritus tapahtuu usein konserttimuodossa, mutta sen voi soittaa myös lautakunnalle oppilaan ja opettajan sopimuksen mukaisesti.
Perustasot ja niihin liittyvät musiikin perusteiden opinnot suoritettuaan oppilas saa todistuksen perusasteen oppimäärän suorittamisesta.Sen jälkeen opiskelu jatkuu musiikkiopistotasolla. Kyseiset opinnot sisältävät solistisen pääaineen musiikkiopistotason tasosuorituksen ja musiikin perusteiden opintoja (teoriaa ja säveltapailua sekä kenraalibassoa tai yleistä musiikkitietoa). Kurssit suoritettuaan opiskelija saa musiikkiopistotason päättötodistuksen.

Suzuki-menetelmässä
 opetusohjelmaan kuuluvat yksityis- ja ryhmätunnit, soittajaiset ja vihkokonsertit. Pienten opiskelijoiden opetus alkaa ilman nuotteja, korvakuulolta, runsaaseen kuunteluun perustuen. Koska vanhempien osuus on välttämätön niin soittotunnilla kuin kotiharjoittelussa, suoritetaan oppilasvalinta vanhempien haastattelun perusteella. Suzuki-oppilaat suorittavat tasosuorituksia ja musiikin perusteiden opintoja muiden oppilaiden tavoin.

Karuselliopetus on tarkoitettu 6-8 -vuotiaille eli peruskoulun aloittaville lapsille, jotka haluavat tutustua eri soittimiin ennen musiikkiopiston varsinaiseksi oppilaaksi siirtymistä. Karusellissa soittimet, joihin tutustutaan, vaihtelevat vuosittain.

Kosketinsoitinten valmennusryhmät - Pianissimo 
Useana syksynä on muodostettu valmennusryhmä noin 4-6 -vuotiaille kosketinsoittajille. Ryhmä/t kootaan syksyisin oppilastilanteen mukaan pianon tai harmonikan soittimekseen valinneista uusista oppilaista.  
Valmennusryhmäläiset saavat yksityisopetusta omassa soittimessa ja osallistuvat kerran viikossa ryhmätunnille. Ryhmätunnin opetukseen kuuluu musiikin perusteiden (rytmiikkaa, säveltapailua ja nuotinluvun alkeita) opettelua leikinomaisesti sekä keskittymisen ja kuuntelun harjoittelua. Ryhmätunnilla tutustutaan myös soittotunnin kappaleisiin laulaen, rytmittäen, leikkien ja liikkuen.

Jatko-opiskelu

Musiikkiopistotason todistuksen saatuaan opiskelijalla on mahdollisuus jatkaa tavoitteellista opiskelua musiikkiopistossa rehtorin kanssa erikseen sovittavalla tavalla. Musiikkiopiston jatko-opiskeluun on mahdollisuus pyrkiä myös opiskelijan, joka ei ole aiemmin opiskellut Käpylän musiikkiopistossa.


INSTRUMENTIT

Soitinopetusta voi peruslinjalla saada lähes kaikissa orkesterisoittimissa sekä pianossa, uruissa, harmonikassa, cembalossa, kitarassa, saksofonissa ja laulussa. 

Piano on opiston yleisin pääainesoitin. Yleisin aloitusikä on 6-9 vuotta, mutta nuorempia ja vanhempiakin opiskelijoita on taloon otettu. 

Viulua opiskellaan sekä ns. perinteisellä metodilla että Suzuki-metodilla. Suzuki-viulistit ovat hyvinkin nuoria, vanhimmat talon viulistit jo lähes kaksikymppisiä. 

Sellonsoitto on mahdollista aloittaa noin 4-vuotiaana. Pienet sellistit aloittavat jopa 1/8 -sellolla (pienin sello on 1/10 -sello), josta edetään kasvettaessa täysikokoiseen selloon. 

Poikkihuilun pienimmät aloittajat saavat käteensä aluksi käyrän huilun. Suzukiopettajat pitävät pienille ja isoille huilisteille ryhmätunteja muiden suzukiopettajien tavoin säännöllisesti. Huilua voi opiskella myös perinteisellä metodilla. 

Kitaran soiton opiskelussa voi käyttää hyväksi myös uutta teknologiaa Georgij Putilinin sivustojen avulla. Kitarassakin saa Suzuki-opetusta. 

Laulunopetus on tarkoitettu nuorille ja aikuisille rajapyykkinä yleensä äänenmurros tai noin 16-18 vuoden ikä. Laulajat aloittavat siten yleensä vanhempina kuin muut, mutta opiskelu muistuttaa suuresti muiden musiikkiopistolaisten opiskelua. Laulussa perustason suorituksia on vain kaksi, ja niiden lisäksi musiikkiopistotaso. Opiston opiskelijat ovat myös tehneet suorituksia musiikkiopistotasolta eteenpäin. Laulunopetus on pääsääntöisesti 45 min. yksityisopetusta viikottain.

Klarinetti- ja saxofonioppilaat ovat soittaneet paitsi omilla yksityistunneillaan myös pienissä puhallinyhtyeissä paljon sekä klassista että kevyempää musiikkia. 

Harmonikansoittajien määrä on kasvanut nopeasti opistossa. Haitaristit kilpailevat usein Suomessa ja ulkomailla. 

Käyrätorvi, trumpetti, oboe, kontrabasso, ja nokkahuilu ovat opiston harvinaisempia soittimia, joissa soittajamäärät ovat ilahduttavasti kasvaneet karuselliopetuksen ja soittimiin tutustumisen myötä.